Hem > Företag, SEO, Sociala Medier > Att skapa en SEO-vänlig Twitter

Att skapa en SEO-vänlig Twitter

Som jag skrivit i min föregående post om Google Alerts för varumärkesskydd och Suverän Kundservice när en kund inte är nöjd med ett företag eller varumärke, berättar de i allmänhet för sina vänner, fans eller followers om det. Tänk på effekten om en Twitteranvändare, som har mer en 1 000 prenumeranter (followers), började twittra att han/hon inte var nöjd med ert varumärke och att detta syns på Google när det indexeras.

Du vill förstås inte att dessa tweets dyker upp bland de första sidorna när en potentiell kund ”googlar” ditt företag/varumärke.

Med de här rekommendationer får du möjlighet att optimera din närvaro på Twitter:

1. Kontonamn: Välj ett passande kontonamn (tillika användarnamn) som är relevant för just ditt varumärke och lätt att komma ihåg. Tänk på att din Twitter URL, normalt, består av twitter.com/kontonamn

Om det gäller ett speciellt konto för kundservice tänk på twitter.com/Företag_Kundservice. Gäller ett globalt företag tänk på twitter.com/Företag_Kundservice_Land. Om vi tittar på Telia,som exempel, de har olika Twitterkonto men de preciserar det som gäller Kundservice.


Telias Twitter URL

Telias Twitter URL

2. Twitterbio: Optimera din Twitterbio med relevant information och sökord (nyckelord) så att den omfattar det viktigaste i 160 ord. Inkludera också din webbsajt URL, på så sätt driver du trafik dit. Igen kan vi referera till Telias fall.

Telia Twitterbio

Telia Twitterbio

3. Promota din Twitter: Börja promota din Twitter genom, till exempel, länkbyggning, eller genom att placera din Twitter URL på din webbsajt och genom att uppmana dina besökare att följa dig på Twitter. Om vi fortsätter med Telias exempel så märkts det ingenstans på deras hemsida.

Telias hemsida med ingen Twitter

Telias hemsida med ingen Twitter

Vi tittar snarare på Fritidsresor.

Fritidsresor uppmanar deras hemsidas besökare att bli prenumerant på Twitter

Fritidsresor uppmanar deras hemsidas besökare att bli prenumerant på Twitter

4. SEO vänliga tweets: Dina tweets är viktiga för SEO ändamål. De är sökbara. Om möjligt, skriv din tweet noggrant och tänk på urval av ord, det vill säga förmedla ditt budskap med viktiga nyckelord (både primära och sekundära; konverterande eller icke-konverterande; trafikdrivande). Hela din tweet indexeras av Google. Vi fortsätter med Telia som exempel. Telia Refill är en populär produkt, detta händer när jag söker Telia Refill tweet på Google (endast ett resultat – otroligt!):

Telia Refill Tweet

Telia Refill Tweet

5. Retweet: Allt mycket handlar om att sprida info vidare via Twitter. Om du vill att ditt budskap ska spridas ut på Twitter se till att ”tweeta” saker av värde till dina prenumeranter.
Bra information kommer de säkert att retweeta och det uppskattas både av dem som blir retweetade och förhoppningsvis även av mina prenumeranter.
Om du, till exempel, lanserar en Twitterkampanj en bra strategi är att be de tävlande om att retweeta för att få vara med och tävla.
Tänk på skriva originaltweets (de som går till dina egna followers) under ca. 120 tecken så att dina prenumeranter kan retweeta utan att behöva redigera den (men förstås det kan viss skillnad förekomma beroende på antal tecken i dina prenumeranters kontonamn).

6. Twitter länkbyggning: Twitter är väldigt användbart för att driva trafik till en sajt. Uppmana dina prenumeranter att titta på din webbsajt eller, vid en twitterkampanj, till specifik landningssida.
Vissa urladresser är för långa och därför rekommenderar jag att du använder URL förkortning via t.ex. TinyURL eller Bit.ly. Genom de här verktygen har du möjlighet att, till och med, ge ett SEO vänlig url.

URL förkortning

URL förkortning

Med de här rekommendationer får du möjlighet att optimera din närvaro på Twitter:

Annons
Kategorier:Företag, SEO, Sociala Medier
 1. 27 augusti 2010 kl. 12:55

  Hej!
  Jag måste säga att jag läst båda dina inlägg med intresse. Kanske inte så konstigt då jag är ansvarig för Telias twittersida. 🙂
  Det du skriver är relevant och bra uppbyggt. Jag skulle dock vilja säga att vi har länkar till både vår Twitter – och Facebooksida på förstasidan på telia.se (allra längst ner till vänster) samt en sida med alla våra sociala mediakanalar på http://www.telia.se/noje.
  Återigen, tack för bra inlägg!
  Mvh
  Karin Nordlund, informationsansvarig Telia

 2. 09 januari 2011 kl. 21:53

  Mycket intressant läsning!

  • Jose Namen
   10 januari 2011 kl. 10:05

   Vad kul att höra Jonathan!

 3. 01 juni 2011 kl. 18:25

  Superbra inlägg, har inte läst något liknande tidigare på svenska. Kommer att bokmärkas!

  • Jose Namen
   01 juni 2011 kl. 21:15

   Tack för din kommentar.

 1. 19 januari 2011 kl. 16:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: